Makroonid
- 60 g mandlilaaste
- 100 g (60 g + 40 g) tuhksuhkrut
- 20 g ekstrapeent suhkrut
- 50 g munavalget
- 1/2 tl toiduvärvi
Mõõda kannmikserisse mandlilaastud ja 60 g tuhksuhkrut ning purusta peeneks. Kraabi kannmikseri äärtelt mandlijahu alla ja vurista veel paar korda, et jahu oleks hästi peen ja õhuline (suuri mandlilaastutükke ei tohi sisse jääda). Sõelu jahu läbi tiheda sõela kaussi. Abiks on supilusikas, mille seljaga saad jahu läbi suruda. Sega juurde toiduvärv.
Mõõda munavalged kaussi ja eraldi teise anumasse 40 g tuhksuhkrut koos tavalise suhkruga. Vahusta munavalged kergelt vahtu, lisa suhkrud ja mikserda, kuni suhkur on sulanud ja mass muutunud läikivaks ning siidiseks. Lisa mandlijahu ja sega läbi, kuni segu niriseb lusika pealt ühtlase lindina kaussi. Siis on tainas kasutamiseks valmis.
Vala mass kondiitrikotti. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Pigista plaadile enam-vähem ühesuguse (u 2 cm) läbimõõduga ümmargused laigud, jättes iga laigu vahele u 4 cm. Kui plaat täidetud, kopsi rusikaga plaat altpoolt läbi, et küpsised kerkiksid ühtlaselt. Vastasel juhul ei pruugi küpsised ühest äärest kerkida. Küpseta kuumaõhurežiimiga 125 kraadi juures 25 min. Jahuta.
Täidiseks võib kasutada moosi, toorjuustu, šokolaadivõid, maapähklivõid või isegi Merevaiku (maitsestmata). Sobib ka lihtsalt 50 ml vahustatud koort. Kogus on väga väike, mis küpsise vahele läheb. Üldjuhul täidises mina enam suhkrut ei kasutagi. Täidis määri pooltele küpsistele ja siis tõsta teine küpsis kreemi peale. Hoia enne serveerimist tunnike külmikus.