Kukeseenepasteet värske soolakurgiga

Soolakurgid:

  • värskeid väikseid kurke
  • 5 l vett
  • 7 sl soola
  • 9 sl suhkrut
  • 8 sl söögiäädikat
  • tillivarsi ja õisikuid
  • küüslauguküüsi
Keeda veest, soolast-suhkrust ja äädikast marinaad (vajadusel vähenda marinaadi kogust nt poole võrra). Lao pestud kurgid koos tillivarte, -õisikute ja poolitatud küüslauguküüntega suurde purki või nõusse. Kalla kuum marinaad peale. Jäta toasooja marineeruma. Kurgid on mõeldud söömiseks järgmisel-ülejärgmisel päeval, kuigi loomulikult võib neid ka kauem marinaadis hoida. Kui kurgid on meelepärases marineerumisstaadiumis, hoia neid koos anumaga külmkapis.

Kukeseenepasteet väikese puravikuga:

u 50 suupistet
  • 10 g kuivatatud puravikke
  • 30 g võid (soolata)
  • 50 g sibulat (u 4 šalottsibulat või 1 tavaline), peeneks hakitud
  • 400 g värskeid kukeseeni, tükeldatud
  • 1/2 tl soola
  • 1 tl värskeid tüümianilehti
  • 2 sl mascarpone‘t
  • paar tilka Tabasco kastet
  • 2 tl värskelt pressitud sidrunimahla
Serveerimiseks:
küpsiseid, mascarpone’t ja värkset soolakurki.
Lase väikses potis 100 ml vett keema, võta tulelt, lisa kuivatatud puravikud ja leota seeni vähemalt 30 minutit.
Kuumuta suur pann, sulata või ja kuumuta sibulat, kuni see on pehme (u 5 min). Tõsta kuumust ja lisa väiksemaks tükeldatud kukeseened. Sega seeni pidevalt, kuni need hakkavad vedelikku välja andma. Lisa puravikud ja leotusvesi, sool ja tüümian ning kuumuta, aeg-ajalt segades, kuni kogu vedelik on täielikult aurustunud ja mass üleni kuiv.
Jahuta seenemass täielikult maha. Seejärel töötle köögikombainis mascarpone, Tabasco ja sidrunimahlaga ühtlaseks teraliseks massiks. Maitse, vajadusel lisa soola, Tabascot või sidrunimahla.
Serveeri väikese (soolata) küpsise pealt, määri küpsisele väheke mascarpone‘t, veidi rohkem pasteeti ja kõige peale aseta soolakurgi või soolase juustu (nt Forte) õhukesed viilud.