Peedi-galette

Tainas:

  • 250 g täsiteranisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 50 ml rapsiõli (või külma võid)
  • 50 g kohupiima (rasva 13%)
  • 1 muna
  • 1 tl kuivatatud tüümianit
  • soola
  • hakitud pähkleid või mandleid

Täidis:

  • 3 keskmist toorest peeti
  • 2 sl palsamiäädikat
  • 2 sl suhkruroosiirupit 
  • 150 g pehmet kitsejuustu
  • rosmariinilehti
  • soola
Sega küpsetuspulber jahu hulka. Lisa õli (või kuubikuteks lõigatud külm või), kohupiim ja muna. Maitsesta soola ja tüümianiga. Lisa hakitud pähklid. Sõtku kätega või kasuta köögikombaini abil. Tainas peab jääma elastne ja rullitav. Vajadusel lisa veel pisut jahu. Keera tainas kilesse ja pane 30 minutiks külmkappi.
Koori peedid ja viiluta õhukesteks ratasteks. Pane peedid kaussi ja nirista peale palsamiäädikat ja siirupit. Sega. Lase peetidel umbes pool tundi marinaadis seista.
Rulli tainas küpsetuspaberil ümmarguseks kettaks. Tõsta peedi lõigud tainale, jättes äärtesse vaba ruumi 3-4 cm. Murenda peale kitsejuustu ja raputa pinnale pähklipuru ning rosmariinilehekesi. Keera ülejäänud tainaservad peetidele peale. Küpseta 200 kraadi juures 35-40 minutit. Kui kipub pealt liigselt pruunistuma kata fooliumiga.
Toorelt küpsetades jäävad peedid kergelt krõmpsud, kui soovid pehmemat piruka sisu, peaks peedid enne ahjus fooliumi sisse keeratult pehmeks küpsetama, selleks kulub 200 kraadi juures umbes 1 tund. Võib kasutada ka keedetud peeti.
Serveeri värske salatiga.