Suitsukoot, röstitud küüslaugu-juursellerikreemi ja marineeritud peetidega

4-6-le

Suitsukoot

  • 2 suitsutatud seakooti
  • 1 tl musta terapipart
  • 2 oksa värsket tüümiani
  • 2 loorberilehte

Röstitud küüslaugu-juursellerikreem

  • 100 g küüslauku
  • 1 kg juursellerit
  • 100 g taluvõid
  • soola

Marineeritud peedid

  • 400 g toorest peeti
  • 1 keskmine punane sibul
  • 100 g palsamiäädikat
  • 200 ml külmpressitud rapsiõli
  • 100 g pruuni roosuhkrut
  • soola
  • pipart

Röstitud porgandid

  • 6 porgandit (värvilisi)
  • 5 oksa värsket tüümianit
  • soola
  • pipart
  • võid
  • värsket peterselli
  • 300 ml punaseveinikastet
Pane suitsukoodid malmpotti, lisa pipar, loorber, tüümian ja umbes pool liitrit vett. Kata kaanega ja küpsetada ahjus 130C juures 2-3 tundi või kuni kont tuleb liha küljest lahti. Lase lihal hetk jahtuda, eemalda koodi küljest kamar ja kondid ja murra sobilikud portsud. Pane portsud puhtasse potti ja lisa punaseveinikaste. Kuumuta tasasel tulel, samal ajal liha kastmega kastes.
Koori küüslaugud ja pane need fooliumile. Piserda peale õli ja voldi foolium kinni nii, et tekiks pakike. Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 30 minutit.
Pese ja koori juursellerid ning tükelda suuremateks kuubikuteks. Pane kuubikud potti ja kata veega, lisa näpuotsatäis soola. Keeda juursellerikuubikud täiesti pehmeks ja kurna, kuid jäta osa vedelikku alles. Vala keedetud juursellerikuubikud kannmikserisse, lisa sorts keeduvedelikku, võikuubikud ja röstitud küüslaugud. Püreesta, kuni tekib ilus ühtlane püree. Vajadusel lisa veel keeduvedelikku. Maitsesta soolaga ja aja läbi tiheda sõela.
Pese ja keeda peedid pehmeks. Koori ja lõika sobiva suurusega tükid. Koori sibulad ning viiluta ribadeks. Eraldi kausis sega omavahel palsamiäädikas, õli, sool ja suhkur ning vala marinaad peetidele ja viimasena sega sisse sibulad. Sega see kõik omavahel ilusti läbi ja lase vähemalt üks tund marineeruda. Võid ka eelneval päeval valmis teha.
Pese ja koori porgandid ja lõika pikuti pooleks. Aseta porgandid küpsetusplaadile. Maitsesta tüümiani, soola ja pipraga ning pane peale võikuubikud. Küpseta ahjus 200 kraadi juures, aeg-ajalt segades, 10-15 minutit või kuni porgandid on pehmed.
Serveeri liha koos juursellerikreemi ja marineeritud peetidega.