Tarte tatin ehk tagurpidi õunakook viievürtsiseguga

kaheksale

  • 6-8 tk (u 800 g) hapukat õuna
  • 100 g võid
  • 100 g  fariinsuhkrut
  • 0,5 tl Hiina viievürtsisegu
  • 2-3 tähtaniisi
  • 1 kaneelipulk
  • 500 g külmutatud lehttainast
  • Serveerimiseks soovi korral karamellijäätist

Sulata tainas. Poolita õunad, puhasta südamikest ja koori. Kasuta koogi valmistamiseks (malm-) panni, mida saad ka kuuma ahju pista. Sulata sellel alustuseks pliidil keskmise kuumuse juures või ja suhkur. Lisa vürtsisegu, tähtaniis ja kaneelipulk ning kuumuta segades paar-kolm minutit, kuni pannisisu muutub ühtlasemaks ja karamelliseks. Lisa õunapoolikud ja kuumuta segades veel u 5 minuti jagu, vahepeal pöörates, kuni õunad on karamelliga kaetud ja kergelt pehmenenud. Säti õunad pannile nii, et kumer osa jääks allapoole ja tõsta pann tulelt. Rulli lehttainas kergelt jahusel tööpinnal veidi õhemaks ja lõika veidi suuremaks kettaks kui pann ise. Toksi tainas kahvliga auguliseks ja tõsta õuntele. Suru tainaservad õunte ja panniääre vahele nii et tainas õunu täielikult kataks. Küpseta 220-kraadise ahju alumises osas u 25 minutit, kuni põhi on kuldpruun. Lase koogil 5 minutit jahtuda, tõsta pannile suurem taldrik ja kummuta kook tagurpidi sellele. Lase kas veidi või täielikult jahtuda ja serveeri näiteks koos karamellijäätisega.