Tagurpidi õunakook pohladega

kaheksale

Kate

  • 500 g puhastatud ja viilutatud õunu
  • 50 g pohli
  • 100 g  fariinsuhkrut
  • 80 g võid

Põhi

  • 100 g toasooja võid
  • 100 g  fariinsuhkrut
  • 2 muna
  • 150 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • ¼ tl söögisoodat
  • 1 tl jahvatatud kaneeli 
  • 0,5 tl jahvatatud kardemoni
  • 100 g hapukoort 

Määri u 23 cm läbimõõduga küpsetusvorm kergelt võiga. Lõika küpsetuspaberist välja vormi põhja sobituv ketas ning suru see vormi. Kuumuta keskmise kuumuse juures poti põhjas katte jaoks ette nähtud või ja suhkur ning sega, kuni saad ühtlase massi. See võtab aega u 3-5 minutit. Kalla saadud segu vormi ja lisa pooled pohladest. Kata vormi põhi ühtlaselt õunaviiludega ja kalla ülejäänud õunad ja pohlad nende peale. Tasanda käega kergelt patsutades.

Taina valmistamiseks vahusta toasoe või suhkruga u 5 minuti jooksul, lisa ükshaaval munad ja küpsetuspulbri, sooda , kaneeli ja kardemoniga segatud jahu. Lisa viimasena hapukoor ja sega ühtlaseks. Kalla tainas õuntele ja tasanda lusika või spaatli abil. Küpseta ahju keskmises osas 180-kraadise kuumuse juures u 50 minutit. Lase koogil 10 minutit vormis jahtuda, seejärel kummuta alusele ja eemalda küpsetuspaber. Söö kas soojalt või veidi jahtununa. Juurde sobib hästi ka vanilli või karamellijäätis.