Läätsesupp kookospiima ja karamelliseeritud peekoniga

Vaja läheb:

  • 4 dl punaseid läätsesid
  • 1,5 liitrit kanapuljongit
  • 1 purk (400g) purustatud tomateid
  • 1 purk (400g) kookospiima
  • 1 suurem sibul
  • 1 punane paprika paar porgandit
  • 1 (kuhjaga) tl hakitud küüslauku
  • 1 (kuhjaga) tl hakitud ingverit
  • 1/2 punast tšillikauna
  • 2 (kuhjaga) tl meelepärast karripulbrit (nt. Garam Masala)
  • vajadusel meresoola
  • 1-2 spl ghee*-d, võid või (kookos-)õli

Karamelliseeritud peekon:

  • umbes 150g peekonit viiludena (kasutan Ameerika peekonit)
  • 1 spl suhkruroosiirupit
  • lusikaotsaga kaneeli
*Ghee e. kooritud või selitatud või on india köögis laialdaselt kasutatud või, millelt on kuumutamise ja koorimise teel eemaldatud tahked piimavalgud ja vesi. See teeb ta väga kuumustaluvaks ja parimaks abimeheks praadimisel. On veidi omapärase lõhnaga, aga tugevat kõrvalmaitset roogadele ei anna. Kuna retsept on tugeva indiapärase mõjutusega, siis ghee sobib siia nagu valatult, aga päris ausalt öeldes, kasutan seda pea kõige praadimiseks.
Haki sibul, paprika, tšilli, ingver ja küüslauk peeneks. Koori porgandid ning riivi jämeda riiviga. Kuumuta pannil või paksupõhjalises potis ghee või õli. Lisa sibulad ja prae kuni nad klaasjaks muutuvad. Lisa riivitud porgandid, hakitud paprika ja tšilli ning kuumuta veel mõni minut kuni köögiviljad pehmeks hakkavad muutuma. Lisa karripulber, hakitud ingver ja küüslauk ning kuumuta pidevalt segades veel paar minutit.
 Vala peale purustatud tomatid ning hauta veel paar minutit. Lõpuks vala peale kookospiim, kanapuljong ja külma veel all loputatud läätsed. Lase keema tõusta ning seejärel alanda kuumust ja hauta tasasel tulel paarkümmend minutit või kuni läätsed täiesti pehmeks on keenud.
Samal ajal saad ette valmistada peekoni. Kuumuta ahi 200 kraadini.
Pintselda peekoniribad mõlemalt poolt siirupiga kokku ning raputa lõpuks õrnalt kaneeliga üle. Tõsta peekoniribad grillrestile ning küpseta ahjus 10-15 minutit või seni kuni nad tumepruuniks ja krõbedaks muutuvad. Grillresti alla aseta kindlasti mingisugune ahjuplaat või anum, et peekonist eralduv rasv ahju põhjale ei tilguks. Tõsta peekoniribad ahjust välja ning jäta jahtuma.