Karamelline kook soolahelvestega
- 12 Digestive küpsist
- 50 g võid
- 1 purk suhkruta kondenspiima või 250 ml 35% koort
- 150 g heledat muscovado suhkrut
- 50 g võid
- 2 spl rõõska koort( kui kasutad kondenspiima)
- soola
- 200 g marju (jõhvikaid, pohli või musti sõstraid)
- 50 g tumedat šokolaadi
- 10 g võid
- 1 tl tumedat suhkrusiirupit
- Soolahelbeid serveerimiseks
Purusta küpsised köögikombainis. Sulata või ja sega küpsisepuruga. Suru segu 20 cm lahtikäiva koogivormi põhjale ja äärtele ning aseta külmkappi.
Kuumuta paksupõhjalises potis kondenspiim keemiseni, lisa suhkur. Sega kuni suhkur on sulanud, lisa koor ja keeda segu keskmisel tulel umbes 10 minutit, kuni see pakseneb. Sega aeg-ajalt. Lõpus lisa või ja keeda veel, kuni või on sulanud. Tõsta jahtuma. Lisa näpuotsaga soola.
Võta koogivorm külmkapist. Kalla marjad koogipõhjale ja vala jahtunud karamell peale. Sulata šokolaad ja või, sega juurde siirup. Nirista segu koogile ja sega kergelt kahvliga triipe tõmmates karamelliga. Lase koogil paar tundi külmas seista, et karamell taheneks. Serveerimisel raputa pinnale soolahelbeid.