Karamelline advendikook

Põhi

  • 200 g piparkooke
  • 80 g võid

Täidis

  • 400 g toasooja toorjuustu
  • 300 ml vahukoort
  • 150 g heledat muscovado suhkrut
  • 30 g võid
  • näpuotsatäis soola
  • 5 lehte želatiini
  • külma vett
  • 1/2 apelsinist pigistatud mahl
  • 100 g jõhvikaid või pohli

Purusta piparkoogid ja sulata või. Sega piparkoogisegu sulavõiga ja suru 20 cm läbimõõduga ja küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale. Lõika küpsetuspaberist ribad ja vooderda ka vormi küljed.

Vala koor potti ja kuumuta keemiseni, lisa suhkur ja alanda kuumust. Keeda 5-10 min pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Võta pott tulelt ja lisa või ning pisike näputäis soola. Jäta jahtuma.
Pane želatiinilehed külma vett 5 minutiks paisuma. Sega toorjuust poole karamelliseguga, ülejäänud jäta ootele. Pigista želatinilehed vees kuivaks ja kuumuta apelsinimahla potis keemiseni, tõsta tulelt ja kiirelt segades lahusta želatiinilehed kuumas mahlas. Vala segu peene nirena toorjuustukreemi sisse ja sega. Tõsta pool toorjuustust piparkoogipõhjale nirista peale karamelli ja puista jõhvikaid. Kata ülejäänud toorjuustuga ja nirista ülejäänud karamell peale ning puista juurde marju. Tõsta kook külmkappi tarduma vähemalt 3-4 tunniks.