Kalamehe haugiampsud
- 200 g haugifileed
- 250 g sushi riisi
- 250 ml vett
Riisi maitsestamiseks
- 1 dl riisiäädikat
- 1/2 dl suhkrut
- 1 tl soola
- 1/2 dl mirinit
Kala glasuurimiseks
- 30-40 ml sojat
- 20 ml mirinit
- 2 sl suhkrut
Serveerimiseks
- 1 nori leht
- hakitud murulauku
Alusta riisi keetmisest.
Vala kaussi riisiga võrdselt külma vett ja hõõru riisi peopesadega. Pesuvett tuleb vahetada seni, kuni riisipesuvesi jääb läbipaistev. Lõpuks loputa riisi veel ohtra külma veega. Pärast riisi pesemist leota seda pool tundi külmas vees. Siis imab riis endasse vett ja muutub pehmemaks, tänu sellele pehmeneb riisitera ühtlaselt. Enne keema panemist nõruta riisi sõelal 15 minutit. Pane paras kogus riisi potti ja lisa sama kogus külma vett. Sulge pott kaanega ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust. Hauta riisi seni, kuni kogu vesi on imendunud. Keetmise ajal ei tohi kaant kergitada ega riisi segada! Abi on klaaskaanega potist.
Valmiskeedetud riisil lase puutumatult keedunõus seista kuni 20 minutit. Selle ajaga saavutab riis lõpliku küpsuse ja taheneb liigsest niiskusest. Keedetud riisi maitsestamiseks sega riisiäädikas, suhkru, soola ja miriniga. Vala riisile ja sega. Lase riisil jahtuda.
Lõika kalfailee umbes 4 x 10 cm tükkideks. Vala soja, mirin ja suhkur potti ning kuumuta pidevalt segades, kuni see pakseneb. Pane kalpalad kuumakindlale alusele ja põleta neid gaasipõletiga mõlemalt poolt. Seejärel pintselda glasuuriga ja põleta veelkord, kuni segu hakkab mullitama. Korda glasuuri pintseldamist ja gaasipõletiga üle käimist veel kolm-neli korda, kuni glasuuri jätkub. Töötle niimodi kalapalade kõik küljed.
Vormi jahtunud riisist märgade käte vahel “padi” aseta sellele nori lehest lõigatud riba, tõsta peale kala ja kaunista murulauguga.