Röstitud luuüdi soolakurgisalati ja mustasõstrakastmega
4 portsu
- 8 veise säärekonti
Soolakurgisalat
- 120 g värsket soolakurki (u 3 kurki)
- 70 g Peipsi sibulat (u 2 tk)
- 30 g külmpressi rapsiõli
- lehtpeterselli
- oblikalehti
- soola
- pipart
Mustasõstrakaste
- 200 g veiseliha jääke
- 1 porgand
- 2 sibulat
- 2 varsselleri vart
- 4 küüslauguküünt
- 1/2 pdl punast veini
- 1 l kokku keedetud veisepuljongit
- 200 g musti sõstrai
- 1 tl pruuni roosuhkrut
Lisaks
- speltasaia
- karulauku
- salatilehti
Mustasõstrakastme jaoks koori köögiviljad ja lõika suurteks tükkideks. Pane pott tulele ja rösti köögiviljad, lisa lihajäägid ja jätka röstimist. Vala peale vein ja redutseeri, kuni alles on vaid 1/3 vedelikust. Lisa puljong ja keeda taasel tulel, kuni kaste hakkab paksenema. Lisa marjad ja maitsesta. Keeda veel 5 minutit ja kurna. Enne serveerimist lisa paar kuubikut võid. Sega, kuni või on sulanud.
Soolakurgisalati jaoks tükelda soolakurk ja sibul väikesteks kuubikuteks. Tükelda ürdid ja sega kõik omavahel kokku.
Röstitud üdikontide valmistamiseks hoia üdikonte 1 tund soolvees, seejärel u 1 tund jooksva külma vee all. Tõsta veest välja ja kuivata. Rösti ahjus 180 kraadi juures 30–40 minutit. Proovi noa otsaga, kas üdi on pehme. Serveeri koos röstitud speltasaia, karulaugu ja salatilehtedega.