Prantsuse köögiviljahautis ratatouille
3–4 sööjale
- oliiviõli ja võid
- 2 sibulat
- pool baklažaani
- 3 küüslauguküünt
- 1 suurem paprika
- 1 väike suvikõrvits
- u 250 g kõrvitsat
- peotäis kirsstomateid
- u 200–250 g purustatud tomateid
- tšillipipart
- meresoola
- 1 tl heledat muscovado suhkrut
- värskelt jahvatatud musta pipart
- värsket basiilikut
- värsket oreganot
Haki koostisosad suupärasteks tükkideks (sibulast ja küüslaugust lõika õhukesed viilud ning kirsstomatid jäta terveks – siis püsib mahl tomatites). Kuumuta haudepotis õli ja või ning lisa sibulad. Hauta madalal kuumusel u 3–4 minutit, lisa baklažaan ja küüslauk, hauta veel umbes sama kaua. Seejärel lisa potti paprika, lase mõni minut haududa. Nüüd võib lisada purustatud tomatid, seejärel kõrvitsa. Mõne minuti pärast ka kirsstomatid ja suvikõrvitsad. Kõrvits ja suvikõrvits võiks hautise valmides säilitada oma kuju. Maitsesta hautist meresoola, musta pipra ja tšillipipraga. Lisa maitsete tasakaalustamiseks ka veidi heledat muscovado’t (soola vajavad igasugused tomatiga hautised minimaalselt, nendes on maitset küllaga). Viimasena sega hautisesse värsked hakitud ürdid. Serveeri ratatouille’d näiteks grillitud kala või lihaga, lisaks sobib see hästi ka pastale kastmeks või eraldiseisva roana (kõrvale näiteks viil ciabatta’t).