Suvikõrvitsa-šokolaadikook

kaheksale

  • 3 muna
  • 250 g fariinsuhkrut 
  • 1,75 dl mahedamaitselist õli (nt. viinamarjaseemneõli)
  • 1 tl vanillisuhkrut 
  • 400 g suvikõrvitsat
  • 250 g jahu
  • 4 sl kakaopulbrit 100%
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soodat
  • 0,5 tl soola
  • 150 g tumedat šokolaadi
  • võid või margariini vormi määrimiseks

Katteks

  • 0,5 dl vahukoort või taimset piimajooki
  • 50 g tumedat šokolaadi
  • peotäis musti sõstraid või põldmarju
  • soovi korral söödavaid lilli (nt. rukkilill)

Riivi suvikõrvits jämeda riiviga. Klopi muna ja suhkrud visplit või lauamikserit ja selle lapikut otsikut kasutades paari minuti jooksul ühtlaseks. Lisa õli ja klopi veel, kuni koostisained on hästi segunenud. Sega sekka riivitud suvikõrvits. Sega omavahel jahu, sool, kakao, küpsetuspulber ja sooda ning sõelu taina hulka. Sega läbi. Viimasena lisa 150 g eelnevalt hakitud šokolaadi.

Kalla tainas pehme rasvainega hoolikalt määritud, u 2l mahutavasse küpsetusvormi ja küpseta ahju keskmises osas 165-kraadi juures u 1 tund ja 15 minutit. Kook peaks olema kerkinud ja koogi sisse torgatud tikk tulema välja küll kergelt šokolaadisena, kuid ilma suurema koogilisata. Lase koogil 15 minutit vormis jahtuda, seejärel kummuta see jahutusrestile ja lase täielikult jahtuda u 1,5 tundi.

Katte valmistamiseks kuumuta vahukoor või taimne jook keemiseni, võta tulelt ja lisa hakitud šokolaad. sega läbi, kuni saad ühtlase massi ja kui see tundub liialt vedel, lase sellel segades veidi jahtuda. Kalla parajalt paks glasuur koogile ja kaunista kook marjade ning soovi korral söödavate õitega. Kook maitseb hästi ka järgmisel ja ülejärgmisel päeval, kui säilitad seda näiteks kaanega karbis.