Tomatikaste ehk marinara
- u 1 liiter
1 kg küpseid tomateid
u 4 sl oliiviõli
2 sibulat
4-5 küüslauguküünt
1 sellerivars
1 porgand
1 tl soola
1 sl fariinsuhkrut
noaotsaga tšillihelbeid (soovi korral)
musta pipart
peotäis värsket basiilikut
1 tl punase veini äädikat
Lõika tomatitele terava noaga otsa ristlõige. Blanšeeri hetk keevas vees. Lase veidi jahtuda ja koori. Haki tomatid veidi väiksemaks. Tõsta potti. Tükelda sibul, küüslauk, seller ja porgand. Kuumuta pannil õli. Passeeri kõik aedviljad (välja arvatud tomat, mis on juba potis) läbipaistvaks, kui ära pruunista. Lisa pannil kuumutatud aedviljasegu tomatitele. Lase kastmel kaane all vaikselt podiseda 45 minutit.
Maitsesta soola, suhkru ja tšilliga, kui viimast kasutad. Jahvata sisse lahke käega musta pipart ning lisa ka peotäis basiilikulehti. Keeda ilma kaaneta veel 5-10 minutit. Püreesta saumikseriga nii ühtlaseks, kui soovid. Kui meeldib, võid jätta kastmesse köögiviljatükke, kui eelistad ühtlast kastet, surista täitsa siledaks. Lõpuks sega hulka punase veini äädikas.
Maitse ja kui tarvis, lisa veel soola, pipart või suhkrut. Vala kaste kuumalt purkidesse, nii purgid kui kaaned peavad kastme säilimise eesmärgil olema steriliseeritud.
NB! Kui peale purustamist kastme värv muutub punasest oranžiks, pole katki midagi. See on loomulik, saumikseriga purustamise tagajärjel tomatite ja õhu kokkupuutel sündiv oksüdeerumine. Maitse on endiselt suurepärane.