Tomati vürtsmoos
600 ml
Vaja läheb:
- 1 kg tomateid
- 1 sibul
- 1 laim (riivitud koor ja mahl)
- 1 punase tšilli kaun
- 3 küüslauguküünt
- 3 nelgitera
- 5 vürtsitera
- 150 g moosisuhkrut
- 1 tl soola
- 0,5 tl kardemoni
- 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
- 0,5 tl jahvatatud kaneeli
- 1 tl pipraterasid
- 3 sl õunaäädikat
- paarisentimeetrine jupp ingverit (25 g)
Tee tomatite otsa (varrepoolse otsa vastaspoolele) ristikujuline sisselõige ja aseta nad umbes 30 sekundiks tugevalt keevasse vette. Tõsta seejärel tomatid vahukulbiga kaussi jääkülma vette, et nad kiiremini jahtuksid.
Eemalda varrepoolne osa ja noaga tõmmates ka koor, see tuleb nüüd väga kergelt ära. Tükelda tomatite viljaliha ja tõsta potti. Haki tšilli ja lisa tomatitele seltsi. Riivi ingver ja küüslauk, lisa potti. Haki sibul ja lisa seegi. Puista hulka kõik vürtsid, suhkur ja sool. Kuumuta segu keema ja lase ilma kaaneta umbes 20 minutit podiseda. Lõpuks lisa õunaäädikas ja lase veel korraks keema tõusta.
Moos võib esialgu tunduda vedel, kuid tänu moosisuhkrule muutub ta hiljem jahtudes üsna paksuks. Tõsta moos purkidesse, kaaneta ning hoia külmkapis. Kui soovid moosi pikemat aega toatemperatuuril säilitada, steriliseeri purgid ja kaaned ning tõsta moos kuumalt purkidesse. Nenedest kogustest saab 600 ml vürtsmoosi.