Jahuvaba šokolaadikook šokolaadiglasuuriga
Kook:
- 5 suurt muna
- 180 g võid
- 350 g tumedat šokolaadi
- 100 g tumedat muscovado suhkrut
- 1 sl konjakit või brändit
- 30 g naturaalset kakaopulbrit
- näpuotsatäis soola
Tükelda või ja šokolaad ning sulata kas vesivannil madalal kuumusel väikeses kastrulis pidevalt segades (ehk asetades kausi anuma kohale, milles on õrnalt keev vesi) või mikrolaineahjus. Sega sulanud või ja šokolaad ühtlaseks massiks ning jäta jahtuma.
Pane munad, suhkur, konjak või brändi, sool ja 2 sl vett teise kaussi ning vahusta mikseriga heledaks vahuks (kulub umbes 2 minutit, mass peaks olema vähemalt kahekordistunud). Alanda natukene mikseri kiirust ja vala edasi vahustades sisse šokolaad. Seejärel lisa kakaopulber ja vahusta kõik ühtlaseks massiks (kulub umbes 30 sekundit).Vala tainas 22 või 23 cm läbimõõduga vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja puistatud üle kakaopulbriga.
Küpseta kooki ahju keskosas 150 kraadi juures 35-40 minutit, kuni kook on läbiküpsenud ehk äärtest kuiv ja pisut pragunenud, aga keskelt veel niiske. Ära kindlasti kauem küpseta, sest kook küpseb veel ka vormis edasi! Jäta kook pooleks tunniks jahtuma, eemalda seejärel vormist, aseta serveerimisalusele või -taldrikule ja lase täielikult jahtuda.
Jahtunud kook kata fooliumi või toidukilega ning aseta külmkappi. Soovi korral tee koogile glasuur või puista läbi sõela peale naturaalset kakaopulbrit või tuhksuhkrut.
Lisandiks sobivad marjad (vaarikad, maasikad, kirsid või mustikad) ja vanillijäätis.
Glasuur:
- 40 g võid
- 100 g tumedat šokolaadi
Glasuuri jaoks tükelda ning sulata või ja šokolaad, sega ühtlaseks massiks ja laota koogile. Aseta kook umbes pooleks tunniks külma, et kate saaks taheneda.
Enne serveerimist hoia kooki umbes pool tundi toatemperatuuril. Kooki on kõige parem lõigata kas märja või kuuma noaga (selleks hoia nuga mõned sekundid kuuma vee all). Enne järgmise tüki lõikamist oleks hea nuga ära puhastada ja uuesti märjaks või kuumaks teha, et see ei hakkaks kleepuma.
Bon Appétit!